Älvsala
NYA TOMTÄGAREFÖRENING

Nyheter

Båtsektionens nyhetsbrev september

Båtupptagning 24 och 25 september

Lördagen den 24 september är det båtupptagning med kranbil i hamnen och området vid hamnplan och upptagningsramp kommer att vara avspärrade under dagen. Tar upptagningen lång tid, så kan framkomlighet vara begränsad även under söndagen den 25 september. Detta innebär att det inte går att använda rampen för egen upptagning under helgen och att det kan vara svårt att komma ner med bil till bryggorna. Har du frågor om upptagningen kontakta hamnkapten på hamnkapten@alvsala.se eller 070-046 15 16.

Obs! förtöjningslinor och eventuella schackel ska tas bort när man tagit upp sin båt. Förtöjningsutrustning som är kvar efter 1 november kommer omhändertas av Båtsektionen.

Inga fjädrar eller schackel i metall

Det är inte längre tillåtet att använda fjädrar eller schackel i metall för förtöjning vid våra bryggor. Vi har sett att galvaniseringen på ringar och bommar skavs bort snabbt där metall ligger mot metall. Detta syns särskilt tydligt vid öglorna på de nya bommarna.

Det är ändå viktigt att ha någon form av ryckdämpning på sina förtöjningslinor. Detta går att lösa med antingen en gummidämpare eller med en förtöjningslina som har inbyggd ryckdämpning. För att lägga fast en förtöjningslina utan metallschackel, så går det bra att använda ett så kallat soft- eller mjukschakel gjort av slitstarkt dyneemarep. Ett annat sätt är att använda en förtöjningslina med större öga och lägga linan om egen part genom beslaget med hjälp av linans öga.

Trevlig augustiafton med kräftor

Drygt 40 personer deltog på kräftkalaset lördagen den 27 augusti. Det var ett uppskattat arrangemang med tipsrunda, livbojskastning och glada sånger vid det gemensamma långbordet. Den varma augustikvällen som bjöd på mojnade vind och spegelblankt vatten vid solnedgången, var förstås inget som gjorde det hela sämre. Styrelsen vill tacka alla som var med och bidrog till en mycket trevlig kväll. Vi hoppas också att kunna få återkomma med fler trevliga aktiviteter för alla som inte hade möjlighet att vara med denna gång.

Förebygg och samarbeta för att förhindra båt- och motorstölder

Nu börjar sommaren lida mot sitt slut, sommargäster flyttar till stan och det blir färre som rör sig i vårt område. Det är också en tid då risken för båt- och motorstölder ökar. Det är svårt att skydda sig helt från att drabbas av stöld, men det finns en del som du kan göra själv och en del som vi kan hjälpas åt med. 

Att försvåra för tjuven på olika sätt kan vara ett sätt. Ett bra lås för både båt och motor är en enkel åtgärd, men tänk också på vart du fäster låset, så att det inte är fäst i något som är lätt att bryta loss eller göra åverkan på. Spårsändare och larm av något slag är också bra och kan hjälpa till att återfinna det som blivit stulet. Att då och då titta till sin båt är också bra att göra. Dessa tips gäller även när båten står på land. 

Tillsammans kan vi hjälpas åt genom att röra oss i området och vara uppmärksamma på om vi ser något som ser avvikande ut. Ta gärna en sväng ut på bryggorna när du har vägarna förbi. Ett uppbrutet lås eller annan åverkan som upptäcks tidigt kan underlätta för att kunna ta fast tjuven eller hjälper till för att kunna återfå en stulen båt eller motor. Ser du något misstänkt eller avvikande kontakta hamnkapten på hamnkapten@alvsala.se eller 070-046 15 16. Vid pågående brott ring 112.

Bojar och förankringar till salu

De bojar och bojförankringar som blivit över när vi byggt ut med y-bommar är till salu. Mycket av det som tagits upp kommer att gå direkt till skroten, men det finns några bojar, bojstenar och ringar som är i okej skick och som båtsektionen säljer. Det som är upptaget ligger vid D-bryggan och C-bryggorna. Det finns även några bojar till som kommer tas upp inom kort. Är du eller någon du känner intresserad? Kontakta i så fall hamnkapten. Det som inte blivit sålt kommer kasseras nu i början av hösten.

Enkät

Under hösten kommer vi att göra en enkät för att ta reda på hur ni tycker att det fungerar med båtplatserna och vad som är viktigt att tänka på för den framtida planeringen av hamnen och Båtsektionens verksamhet. Börja gärna fundera redan nu, så kommer det snart en enkät på mail.

Senaste inläggen

© Copyright 2024Älvsala Nya Tomtägareförening