Kaos i Älvsala hamn när KSSS anordnade EM i optimistjolle

I början av augusti 2004 dundrade, under ett par dygn, ett tjugotal långtradare, vissa med släp, in på vägen ner mot hamnen i Älvsala och lastade av optimistjollar i långa banor till en färja som hette Krigh. Vad var det egentligen som hände och varför?

Sommaren 2004 blev Henry Olsson, dåvarande ordförande i ÄNT, kontaktad av KSSS (Kungliga Svenska Segelsällskapet) som ville använda vår sjösättningsramp i hamnen. KSSS berättade att man skulle arrangera kappsegling för optimistjollar på Korsö utanför Sandhamn och behövde transportera ut jollar med en färja. Älvsalas hamn var enligt KSSS ett perfekt ställe att utgå ifrån.

– Jag blev egentligen inte upplyst om omfattningen utan uppfattade det som att det skulle komma en eller några transporter med jollar, berättar Henry. Men den här tävlingen var verkligen i en klass för sig.

Det visade sig vara KSSS största seglingsevenemang i modern tid med deltagare från 37 nationer – EM i optimistjolle. Kappseglingen var öppen och därför fick även utomeuropeiska länder medverka. Deltagarna kom bland annat från Malta, Lettland, Japan, Mexico, Ryssland, USA, Israel, Peru och Brasilien. Varje land fick delta med åtta optimistseglare medan värdlandet fick ha sexton deltagare.

– Uppskattningsvis var det närmare 300 optimister som lastades om till färja för vidare transport ut till Sandhamn, säger Henry. Det blev en riktig cirkus med långtradare som kom och gick, dygnet runt, och sen hände samma sak när alla jollarna skulle transporteras tillbaka igen.

Summa summarum gick allt bra även om det blev en del uppståndelse i föreningen under tiden det pågick.

Bakgrund från KSSS

  • den 7 augusti inleddes EM i Optimistjolle i Sandhamn
  • ett öppet EM vilket medförde att det kom deltagare från 37 nationer bland dem Malta, Lettland, Japan, Mexico, Ryssland, USA, Israel, Peru och Brasilien.
  • arrangörer var KSSS, Svenska Optimistjolleförbunet och IODA, Internationella Optimist Dinghy Association
  • kappseglingarna inleddes med en övningssegling, ett Tune-up race, den 8 augusti
  • EM startade den 9 augusti och seglas under fem dagar med avslutning och prisutdelning den 13 augusti
  • varje land fick delta med 8 optimistseglare, som tagits ut genom olika lokala kappseglingar
  • landslagen bestod av pojkar och flickor, max fem av endera kön, alla födda 1989 eller senare
  • värdlandet fick, enligt de internationella reglerna, ha dubbelt så många deltagare som de övriga länderna, vilket innebar att det svenska laget hade 16 deltagare.  

Läs mer om optimistjolle och kappsegling här.

Enligt Search Magazine, ett seglingsmagasin, tog Niklas Dackhammar 2004 en silvermedalj:

“Finaldagen inleddes med dimma och vind, som sedan övergick i vindstilla och klart väder. Sedan kom tyvärr dimman tillbaka och sista finalseglingarna kunde därför inte genomföras. Så resultaten från fredagen blir slutresultat och då tog Kasper Nordenram silver på Optimist EM. Det är det bästa resultatet för svenska killar sedan 2004, då Niklas Dackhammar tog samma medalj.”