Branden på Ormburksvägen 5 juli 1989

Klockan 11.20 fick räddningstjänsten larm om markbranden. Eftersom elen var utslagen kunde inte grannarna få fram vatten att släcka med. Ytan var på ca 500 kvm och räddningstjänsten blev klara med släckningsarbetet 13.10.

MEN 16.31 kom ytterligare ett larmsamtal in; det hade börjat brinna igen!  

Nu var det riktigt illa, granar tog sej som en svetslåga rakt upp i himlen och brandområdet sträckte sej ända bort till nr 21. Vattnet i räddningstjänstens tankbilar räckte inte utan dom fick hämta sjövatten på Bullandö Marina. Totalt 15.000 kvm hann brinna upp innan branden var helt släckt. 

Ögonvittnet Torbjörn Klasson berättar: Det var en otroligt varm sommardag med 35 grader i skuggan och knastertorrt i marken när jag och min kompis kom cyklande från badet och såg branden. Tack och lov hade elen kommit tillbaka nu och alla grannar hade gått man ur huse och försökte släcka med vattenhinkar och granruskor, det var svettigt värre.

Bo Samuelsson, en granne som var med och släckte, berättar att man gick i par och bekämpade elden. Vid ett tillfälle så slog elden upp och omringade honom och grannen, luften fylldes av tjock rök så att de inte kunde orientera sej. – Det var riktigt läskigt säjer Bosse. Som tur var klarade dom sej helskinnade ur infernot.

Räddningstjänsten kunde inte stanna för brandbevakning pga andra bränder denna torra sommar, så grannarna gick brandvakt hela natten; när man sparkade i mossan flög glöd upp direkt och fick släckas av. Först kl 05.00 kunde räddningstjänsten blåsa faran över.

Tack och lov tog inget hus eller person skada men all vegetation på allmänningen mellan Ormbunksvägen och Renmossevägen strök med.

Källor:  Ögonvittnen Torbjörn Klasson och Bo Samuelsson samt Räddningstjänstens insatsrapporter